Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Θύμα ξυλοδαρμού Ελληνίδα Δασκάλα στον Έβρο

Photobucket

• Κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου, που η παρουσία της «ενόχλησε» την ΠΑΡΑΝΟΜΗ «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
• Εξαγοράσιμη ποινή 10 μηνών από τον αμετανόητο δράστη που έκανε έφεση.

Η Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα σε σχολείο του Μεγάλου Δέρειου του Έβρου, φέρεται να δέχθηκε επίθεση από κάτοικο του χωριού, κατόπιν παραίνεσης στην ένταση του τοπικού ιμάμη και της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Έφυγε από την Αθήνα, για να διδάξει σε μαθητές ενός απομακρυσμένου ακριτικού χωριού στον Έβρο, το Μεγάλο Δέρειο, που το καθεστώς σήμερα ονομάζει «μειονοτικό» εξαιτίας της θρησκείας των κατοίκων του, χωρίς αφενός καμιά ενίσχυση από το επίσημο κράτος, αλλά κι εν μέσω των εχθρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή ειδικά για κάποιον με το λειτούργημα της εν λόγω κυρίας.


Η εχθρική συμπεριφορά έναντί της ξέσπασε τελικά την προηγούμενη πριν από δυο εβδομάδες. Η δασκάλα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού όπου της προεκλήθη κάταγμα στο χέρι, από κάτοικο του χωριού και πατέρα μαθητή του σχολείου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση (εξαγοράσιμη) δέκα μηνών. Ο δράστης υποστηρίζει πως πήγε στο σχολείο για να επιπλήξει τη δασκάλα διότι είχε μιλήσει άσχημα στη γυναίκα του, η οποία εργάζεται εκεί ως καθαρίστρια. Το συμβάν, κατά την άποψή του, ήταν ατύχημα και συνέβη όταν χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι, όπου, για κακή της τύχη, είχε το χέρι της η δασκάλα.
Η Χαρά Νικοπούλου σύμφωνα με δικές της δηλώσεις «πήγε στο Μεγάλο Δέρειο με τον σύζυγό της πριν από τριάμισι χρόνια, για να κάνει πράξη την ιδέα της αποκέντρωσης», όπου κι έγινε δημότης του δήμου Ορφέα, στον οποίο ανήκει το χωριό. Με το τέλος της δίκης, διαμήνυσε σε όσους δεν επιθυμούν την παρουσία της πως: «Δεν πρόκειται να φύγω ούτε θα υποκύψω στις απειλές που δέχομαι».
Στο χωριό, που αριθμεί 1.200 κατοίκους, ζουν μόνο μουσουλμάνοι. Αφορμή για τα αρνητικά συναισθήματα έναντι της δασκάλας, αποτέλεσε όταν τα παιδιά άρχισαν να κάνουν παρέλαση στις Εθνικές γιορτές με παρότρυνση της. Βασικότερος όμως λόγος, είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη δασκάλα είναι κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου που, ως γνωστόν, αποφάσισε τη διάλυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
Πριν από αρκετό καιρό μάλιστα, μερίδα των μουσουλμάνων, θέλησαν να τη διώξουν από το σχολείο έχοντας σαν είχαν αναλάβει να προωθήσουν το αίτημά τους και οι δύο βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης ύστερα από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της σχολικής εφορείας.
Υπέρ της απομάκρυνσης της υποδιευθύντριας τάχθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, όπως και γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα.
Από την άλλη η κα Χαρά Νικοπούλου, που έχει διοριστεί ως υποδιευθύντρια στο σχολείο σύμφωνα με την άποψη των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Στο παρελθόν μάλιστα έκανε μαθήματα και στους γονείς των μαθητών της, ενώ στις ελεύθερες ώρες της κάνει και μαθήματα βοηθητικής διδασκαλίας. Γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη αξία της ασκώντας το λειτούργημά της, είναι ότι ακόμη και οι επικριτές της δασκάλας δεν αμφισβητούν την αξία της ως εκπαιδευτικού.
Την περίοδο αυτή, έχει δεχθεί την υποστήριξη του προϊστάμενου μειονοτικής εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Τζιώτζου, ενώ ο δήμαρχος Ορφέα (όπου ανήκει το Μεγάλο Δέρειο) Βαγγέλης Πουλιλιός έχει ζητήσει επανειλημμένα να «κατέβουν» οι τόνοι, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί διάσταση στο θέμα και ότι πρέπει να λήξει η παρεξήγηση, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: